Home Berichten Een impressie van het jubileumconcert in Gennep door Marcel Franssen

Halle mede Limburgse Jagers!

Allereerst wil ik me even aan u allen voorstellen. Mijn naam is Marcel Franssen, woonachtig in Nieuw Bergen.
Ik was tamboer/slagwerker (lichting 86-1) bij het Fanfarekorps Limburgse Jagers, destijds in Seedorf gelegerd.

 

 

Ik had er een waanzinnige mooie tijd, niet in de laatste plaats dankzij Kapelmeester Alwin Liew-On, die mij selecteerde om in Seedorf te gaan trommelen.
Tegenwoordig houd ik me muzikaal met heel veel plezier bezig met drummen bij blaasorkest Die Berger Musikanten uit Nieuw Bergen en bespeel ik geregeld de repinique trommel
bij sambapercussieband Samba Maria Bahia uit Milsbeek.

Toen bekend werd dat de dienstplichtige muziekkorpsen in 1995 zouden worden opgeheven, was dat slecht nieuws voor iedereen die het FKLJ een warm hart toe droeg, ook voor mij. Enfin, de geschiedenis is bekend. Inmiddels timmerde Reünie-orkest Limburgse Jagers al flink aan de weg, onder leiding van "onze" Kapelmeester Alwin Liew-On! Tijdens de geweldige, grote reünie in Venlo, in 1995 gaven ze al acte de présence. En bij de reünie 2012, in Grubbenvorst, heb ik nog mee getrommeld met orkest en de andere reünisten. Wat was dat leuk! Toen ik vernam dat het ROLJ in Gennep een optreden zou komen verzorgen, ging mijn hart dan ook sneller kloppen, want dit wilde ik toch niet missen!

Gelukkig (deze keer) had ik op die dag geen optreden met mijn eigen orkest, dus stond dat vlug in mijn agenda genoteerd!
Ik was ruim op tijd bij het MFC Pica Mare te Gennep gearriveerd, en zag de leden van het ROLJ binnenkomen, waaronder mijn vroegere kamergenoot, Jean Pisters, u allen welbekend!
De tijd leek even stil te staan, alsof er niets was veranderd, op wat uiterlijke details na, echter, bij Jean minder dan bij mij...
Mij viel overigens meteen op hoe goedgeluimd de leden van ROLJ waren, ook al hadden ze een lange autorit achter de rug... Men had er overduidelijk veel zin in!

Maar goed, om 14.30 uur was het zover: na een welkomstwoord van de voorzitter van St. Caecilia uit Ven-Zelderheide en Ottersum kon het programma een aanvang nemen.
Harmonie St. Caecilia uit Ven-Zelderheide en Ottersum beet het spits af. Met, naar ik meen, 4 grote, best pittige werken. Ik vond het een verrassend goed klinkend orkest.
Gewoon een goed niveau! Maar toegegeven, het echte wachten was voor mij op het Reünie-orkest.

Na de pauze was het dan zover! Uiteraard zou het orkest met de Mars der Marsen beginnen. Ik had me voorgenomen om te gaan staan en mee te zingen. Je bent Limburgse Jager of niet, toch? Dus dat deed ik ook, al was ik volgens mij de enige uit het publiek die dat deed. En dat voelde eventjes wat ongemakkelijk... Maar ik heb het met trots gedaan!!

Onder leiding van dirigent Jos Stoffels werd vervolgens een mooi gevarieerd programma gebracht. Veelal heel toegankelijke nummers, waarbij ook het publiek werd betrokken. Jos Stoffels wist het publiek op meesterlijke en ludieke wijze te bespelen en was zelfs bereid zijn dirigeerstok af te staan, maar niemand hapte toe.

Bij het nummer Das Ist Die Berliner Luft ging het publiek met recht uit zijn dak. Zoals het vroegere FKLJ het publiek wist te bespelen, zo wist ook het ROLJ de aanwezigen te vermaken!
Overigens maakte ook de trombone-sectie er met hun solo-nummer een geweldige show van.
De gevoelige snaar werd echter zeker ook geraakt, bij mij gebeurde dat bij de mooie bugelsolo van Jean Pisters. Misschien ben ik niet geheel objectief, immers, wij waren dienstmaten....
Maar over zijn talent valt niet te twisten.

Het orkest wist voorts uitstekend raad met de mars Sons Of The Brave.... Zomaar wat hoogtepunten die mij nu even te binnen schieten...

Maar het slotstuk was magistraal, want de Limburgse Jagersmars werd samen de de muzikanten van de Harmonie gespeeld, een prachtig idee natuurlijk en het klonk te gek!
Toen Jos Stoffels met een witte zakdoek op de proppen kwam, begreep het publiek meteen wat de bedoeling was. En inderdaad hoefde ik niet in mijn eentje op te staan, want een groot deel van het publiek stond eveneens met witte zakdoeken te zwaaien.... Kippenvel!

Zoals het vroegere Fanfarekorps in staat was een gevarieerd repertoire te brengen, marsen, lichte en zware concertwerken, en bigband-achtige muziek, zo doet het ROLJ dat ook.
De leuze: "Niet beter, maar anders" hoort bij het orkest, want met een eigen sound onderscheidt je je van anderen!
Dat het voor het orkest niet mogelijk is om "marcherend door de straten van ons Limburgse land" te gaan is begrijpelijk, maar dat blijf ik toch jammer vinden en bij de Veteranen dag wordt het FKLJ nog steeds gemist. Maar de vele optredens van het ROLJ  maken uiteraard heel veel goed.

Tot slot wil ik eenieder van het ROLJ van harte feliciteren met uw 25-jarig jubileum, een mooie mijlpaal, wat zeker aangeeft dat Limburg de Limburgse Jagers nog steeds een warm hart toedragen. Dat geldt ook voor de Noordelijke regio's Bergen, Gennep en Mook en Middelaar!

Lang leve het ROLJ! En nog vele muzikale jaren toegewenst!

Met de hartelijke Limburgse Jagersgroeten,

Marcel Franssen Limburgse Jager b.d.

 

 

Inlog formulierZoeken