Home Berichten Impressie van het jubileumconcert Brunssum door Johannes Chlosta

 

 

Ik wil graag van uw aanbod van de laatste zondag in Brunssum gebruik maken om mijn mening over het concert van Reunie-Orkest Limburgse Jagers (ROLJ) onder leiding van Jos Stoffels mee te delen.  Ik vond het nieuwe programma erg leuk. Het war een combinatie van de Jubileumconcert in februari 2018 en de Nieuwjaarsconcert  2017 in Thorn. Er waren ook enkele nieuwe titels.

Bij een vergelijking met de titels van de cds "Memory" en "Nostalgie" en de dvd "Nieuwjaarsconcert 2017", blijkt dat de muzikale ontwikkeling o. l. v. Jos Stoffels is veranderd - vanuit de Engelse en Amerikaanse muziek stukken in de richting van Oostenrijkse, Duitse en Braziliaanse / Spaanse / Portugese nummers. Persoonlijk vind ik dat erg leuk.

Aangezien ik een groot liefhebber van de Oostenrijkse muziek ben, war ik natuurlijk erg blij dat in het concert muziek van verschillende Oostenrijkse componisten werd gespeeld - bijvoorbeeld van Robert Stolz, Johann Strauss (zoon), Rudolf Novacek (Hij was een Tsjechisch componist, maar hij diende in de Oostenrijkse armee van de Koninklijke en Keizerlijke Oostenrijks-Hongaarse Rijk. Zijn door hem gecomponeerde "Castaldo-Nova-Mars" klinkt erg Oostenrijks in mijn mening.) en een componist uit Karinthië / Oostenrijk, waarvan ik de naam ben vergeten. Ik denk dat hij de nummer "My Dream" heeft gecomponeerd.

Als het niet te aanmatigend is, zou ik graag suggesties voor nieuwe muziek nummers uit Oostenrijk maken, die misschien van belang zou kunnen zijn voor ROLJ in de toekomst. Een componist die leefde in de tijd van Johann Strauss (zoon) maar niet zo beroemd werd, is Carl Michael Ziehrer. Hij componeerde de "Schönfeldmarsch" of "Zauber der Montur" en de prachtige wals "Weaner Mad'ln" (in het Duits: Wiener Mädchen en in het Nederlands: Meisjes uit Wenen) - een meesterwerk dat kan wedijveren met de stukken van Johann Strauss.

ROLJ speelt al stukken van Johann Strauß - bijvoorbeeld de wals potpourri, "Der Einzugsmarsch des Zigeunerbarons" of de "Tritsch-Tratsch Polka". Een mooi stuk van Johann Strauß voor een blaasorkest is de polka "Unter Donner und Blitz".

Zeer mooie Oostenrijkse traditie marsen uit de keizerlijke tijd zijn o. a.:

Kaiserjägermarsch (Mer san die Kaiserjäger / Wij zijn de keizerjagers), componist: Karl Mühlberger. De mars begint met het keizerlijke Oostenrijkse volkslied (Kaiserhymne), since de 1920iger jaren de melodie  van het Duitse volkslied.

Rainermarsch (geheim volkslied van de provincie Salzburg), componist: Hans Schmid. De mars heeft een zeer mooie tekst met twee verzen, vergelijkbaar met de tekst van de mars door Florian Pedarnig "Dem Land Tirol die Treue".

Mijn suggesties zijn natuurlijk volledig niet-bindend - een gedachtenspel. Ik weet dat een dirigent altijd op zoek is naar nieuwe ideeën en muziek stukken. Misschien kan ik met betrok op Oostenrijk een beetje ondersteuning geven.

Met muzikale groeten

Johannes Chlosta

uit Krefeld aan de Rijn/Duitsland

Fan van het Reünie-Orkest Limburgse Jagers

Inlog formulierZoeken